VENTILIRANE FASADE - ZAHTJEVI ZA FASADNE KERAMIČKE PLOČE

Keramičke ploče su najstariji građevinski keramički proizvodi za fasadne obloge otporan na atmosferilije, daju se reciklirati, negorive su i neopasne za zdravlje.

Uobičajeni formati koji se danas racionalno koriste za oblaganje ventiliranih keramičkih fasada su: 300 x 600mm, 400x600mm, 600x900 mm, 600x1200mm, 900x900mm. U zadnjih 10 godina na tržištu su se pojavile velikoformatne keramične ploče 3x1,0m, debljine 3,5mm i 6mm, takve ploče imaju armiranu poleđinu staklenim vlaknima, ugrađuju se ljepljenjem "Sika Tack Panel" ljepilom na BWM potkonstrukciju ATK 100.

Koriste se neglazirane i glazirana keramičke ploče. Glazirane keramičke ploče se mogu dobiti u bilo kojoj boji, dok su boje neglazirane keramike ograničene. Kod glazirane keramike je efekt "samopranja" veći nego kod neglazirane. Kod projektiranja keramičke fasade voditi računa da se fasada projektira u modulima keramičkih ploča time se olakšava i pojeftinuje montaža.


KERAMIČKI MOZAICI OD CIJELIH ILI LOMLJENIH KERAMIČKIH PLOČICA

Keramički mozaici od lomljenih keramičkih pločica u svim bojama glaziranih i neglaziranih u rukama umjetnika mogu se složiti te postignuti veliki efekt kao slika, povečati vrijednost objekta i postati imidž zemlje.

Primjeri: "Gaudi" mozaik, kuća "Hundertwasser" u Beču, koncertna dvorana na Tenerifama i kazalište "Trešnja" u Zagrebu.

Keratek Zagreb
Kuća "Hundertwasser" u Beču

Keratek Zagreb
Park Guell Gaudi Barcelona

Keratek Zagreb
Mozaik na zidu vrtić Vrapče, Nikolina Manojlović Vračar

Keratek Zagreb
Mjesni odbor Trnsko, Zagreb, Nikolina Manojlović Vračar

Keratek Zagreb
Kazalište "Trešnja", akademik Mutnjaković

Keratek Zagreb
Sydney Opera, danski arh. Jørn Utzon

VENTILIRANE TERRACOTTA FASADNE PLOČE

Proizvodnja i ugradnja terracotta ploča u zadnjih je 10 godina naglo porasla. Proizvode se većinom u debljini 2-4 cm sa utorima za nevidljive držače, i mogu biti duljine i do 3m i širine do 1m, standardne dimenzije su dužine do 1,5m i širine do 30cm. U Hrvatskoj je proizvodnju terracotta ploča započela tvornica "Zagorka" Bedekovčina sa vlastitom sirovinom i engobirane (glazirane) u gotovo svakoj RAL- boji. Dimenzija tih ploča može biti duljine 400 do 1200mm i širine 150 do 400mm.

"Keratek" zastupa njemačku firmu "Moeding-Keramikfassade" jednog od najvećih proizvođača terracotta ploča u svijetu. "Moeding" ploče su ugrađene na trgovačkom centru "Mall of Split" (10.000 m2), "VMD" stambenom objektu Vrbani Zagreb (oko 2.500 m2), "Medikol" centru Zagreb (oko 5.000 m2), Kulturnom centru Valpovo (oko 1500 m2), "Štefan" Kumrovec (oko 1.000 m2) i niz drugih manjih objekata.

Moeding - Keramik Fassaden

Njemački proizvođač terracotta fasadnih ploča tipa "Alphaton" dim. dužine 400-1500 do širine 150-1200 mm i "Longoton" dimenzije do dužine 3000 mm i širine do 1200 mm neglazirane u boji prirodne cigle i u gotovo 20 boja te glazirane u većini boja RAL-a. Ploče mogu biti ravne površine sa rebrima ili površine prema želji projektanta. Montaža ploča se vrši horizontalno ili vertikalno sa nevidljivim kopčama. Prednost montaže u svim vremenskim prilikama. Ploče se mogu nakon montaže vaditi i zamijeniti. Okapnica ploča smanjuje ulaz udarne kiše u fasadu!


Keratek Zagreb
"Mall of Split" 10.000 m2 terracotta ploča 120x30x3 cm - sa "Moeding" nosačima