Ventilirana fasada sa šarenim baquetima

Osnovna škola Jelenje-Dražice

Baqueti od aluminijskih cijevi u raznim bojama posloženi naizmjenično stvaraju interesantnu igru boja na ventiliranoj fasadi OŠ Jelenje-Dražice

Dana 28. listopada 2020.g., u mjestu Gornje Jelenje, izvršena je primopredaja radova na montaži ‘Baqueta’ na objektu Osnovne škole Jelenje-Dražice, a sve prema projektu studija Rechner d.o.o. iz Rijeke, projektantice Ire Rechner Šustar. Uobičajeno je da se ‘Baquet fasada’ radi s keramičkim baquetima. U ovom slučaju se projektant odlučio za baquete od aluminijskih cijevi, dimenzija 50 x 30 x 2 mm plastificiranih u različitim RAL bojama koje su složene naizmjenično dajući interesantnu igru boja na fasadi. Baqueti su postavljeni vertikalno svakih 20cm, a iznad prozora svakih 40 cm. Izvedeni su u radionici kao elementi dimenzija 220x120 cm i montirani na vertikalne T-profile na odstojanju od zida na dijelu fasade do 19 cm, površine 330 m2 i na dijelu fasade do 90 cm, površine 473 m2. L-držači i T-profili su plastificirani u boji ‘ETICS’ fasade kako bi se optički sakrili. Cijela fasada je obložena ‘ETICS’ fasadnim sustavom izvedenim mineralnom vunom debljine 10 cm i silikatnom žbukom u RAL boji potkonstrukcije.
Za odstojanje 19 cm od fasade koristili su se aluminijski L-držači, a za odstojanje do 90 cm izvedeni su nosivi čelični okviri od HOP profila 120 x 80 x 3 mm sa držačima koji su se mogli po dubini justirati.

Fasada otporna na udare vjetra
Za izradu statičkog proračuna morali smo na licu mjesta provjeriti nosivost zidova koji su bili 65% armiranobetonski, te 25% šuplji cigleni blokovi. Manji dio postojećeg objekta koji je rekonstruiran bio je izveden od siporeks blokova, te je dodatno ojačan kako bi se sidrenje čelične potkonstrukcije izvelo isključivo u armiranobetonsku podlogu čime se izbjegao (premostio) prihvat u blokove od siporeksa. Što se tiče sidrenja aluminijske potkonstrukcije, ono je dijelom izvedeno u armiranobetonskoj podlozi, a dijelom u blok opeci. Jedino je gornji red držača na lijevom dijelu sjeveroistočnog pročelja preko OSB ploče debljine 2 cm usidren u drvenu podrožnicu krovne konstrukcije.

Napravljeno je ispitivanje nosive podloge (pull off test) na bazi kojih je i izrađen statički proračun. Da bi ciglena blok opeka bila nosiva koristile su se kemijske tiple, tj. korištena je tehnika injektiranja. Treba uzeti u obzir da je statika rađena na opterećenje vjetrom – i to za brzinu vjetra od 35 m/s (prema hrvatskoj normi HRN EN 1991-1-4-2012, brzina vjetra za područje grada Rijeke iznosi 25 m/s).

Radove izveo GP Krk
Građevinske radove je izvodila tvrtka GP Krk. Radi se o starom objektu koji je djelomično nadograđen i povećan. Na starom objektu su bili djelomično zidovi od siporeksa koji su se morali dodatno ojačati da zadovolje statiku.

Novom oblogom pročelja s vertikalno postavljenim lamelama koje su dijelom prislonjene uz pročelje, a dijelom udaljene 90 cm od pročelja, postignuta je zaštita od sunca, kao i poseban efekt igre svjetla i sjene. Različitim nijansama lamela dobiven je efekt koji stvara ugodnu atmosferu za boravak učenika. PDF (download)

 • OŠ Jelenje-Dražice: jugozapadno pročelje
  OŠ Jelenje-Dražice: jugozapadno pročelje
 • Obloga fasade – panel s baquetima
  Obloga fasade – panel s baquetima
 • Detalj čelične potkonstrukcije
  Detalj čelične potkonstrukcije
 • Detalj aluminijske potkonstrukcije
  Detalj aluminijske potkonstrukcije
 • OŠ Jelenje-Dražice: sjeveroistočno pročelje
  OŠ Jelenje-Dražice: sjeveroistočno pročelje